Στα χωράφια στο οροπέδιο της Εγκλουβης η διαχείριση του εδάφους γίνετε ήπια με συχνές αγραναπαύσεις. Η φακή επειδή είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό και η εναλλαγή καλλιέργειας με βρώμη κριθάρι και σιτάρι είναι απαραίτητη όπου αυτό είναι δυνατόν.

Φακές ΕγκλουβήςΤο πρώτο όργωμα γίνεται μέσα στον Αύγουστο ή τα μέσα Οκτωβρίου. Το όργωμα παλιά γίνονταν με άροτρο του το έσερναν ζώα. Τώρα πια η χρήση του τρακτέρ είναι απαραίτητη. Η σπορά που γίνετε αποκλειστικά με τα χέρια, ξεκινά από τα μέσα Γενάρη και τελειώνει το Μάρτη ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες. Για ένα στρέμμα χωράφι απαιτούνται κατά μέσο όρο δεκαεπτά κιλά φακή. Ο σπόρος έχει κρατηθεί από την προηγούμενη χρονιά. Η φακή Εγκλουβης είναι προϊόν ξερικό, δεν γίνετε χρήση λιπασμάτων και ποτίζετε μόνο με τη βροχή. Από τις ανοιξιάτικες βροχές εξαρτάται και η ποσότητα παραγωγής.

Η καλλιέργεια θα πρέπει να είναι ελεύθερη από ζιζάνια σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η όλη διαδικασία ονομάζετε ‘βότανος’. Είναι ιδιαιτερα κοπιαστική και πραγματοποιείτε κυρίως από γυναίκες με το χέρι ή με τη χρήση μαχαιριού.

Η συγκομιδή γίνετε με τα χέρια ή με μικρά κοπτικά μηχανήματα. Ο κάθε παραγωγός έχει στη διάθεση του δέκα με είκοσι ημέρες για να συλλέξει όλη την παράγωγη. Οι φακές δένονται σε μεγάλα δέματα για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά στα αλώνια. Εκεί κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού θα μαραθεί και θα τραβήξει όλη την υγρασία από τους βλαστούς και τη ρίζα. Η επομένη διαδικασία είναι το αλώνισμα.

Για χρόνια το αλώνισμα γίνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο με τη χρήση των ζώων κυρίως αλόγων. Εδώ τα ζώα ακολουθώντας την κυκλική πορεία του αλωνιού έσερναν πίσω τους την σβάρνα μια ξύλινη κατασκευή που στο κάτω μέρος της είχε σφηνωμένα κομμάτια πέτρας και σίδερου. Με τον τρόπο αυτό γίνονταν η σύνθλιψη του φυτού. Αφού τελείωνε το αλώνισμα γίνονταν το λιχνισμα. Σε αυτό το στάδιο είχαμε το διαχωρισμό της φακής από τα άχυρα, με τη βοήθεια του ανέμου.

Τα δεκριανια το καρπολοι και τα φτυάρια ήταν πολύτιμοι βοηθοί. Σήμερα όλη ή διαδικασία έχει αντικατασταθεί από την αλωνιστική μηχανή αφήνοντας μοναδικούς μάρτυρες της διαδικασίας του αλωνίσματος της παλιές φωτογραφίες της εποχής.

Το αγρόκτημα μας βρίσκεται στην Εγκλουβή το οποίο είναι το ψηλότερο χωριό της Λευκάδας του δήμου Καρυάς. Η καλλιέργεια της φακής ξεκίνησε από τον Κ. Κούρτη προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 καλύπτοντας την τοπική αγορά, στοχεύοντας και προωθώντας τις φακές Εγκλουβής, πλέον και στις αγορές του εξωτερικού, που δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την άριστη ποιότητα του προιόντος.