Οι συνταγές μας.
Τα όσπρια είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Είναι καλό να τρώμε όσπρια δύο φορές την εβδομάδα. Οι φακές είναι νόστιμες και έχουν βιταμίνες και σίδηρο. Γνωρίστε 4 Εγκλουβισάνικες συνταγές μαγειρικής από την γιαγιά του Κώστα.
Φακές απλές!
Τι χρειαζόμαστε:
300 γραμμ. Φακές Εγκλουβής, 4-5 σκελ. Σκόρδο, ½ φλιτζ. Ελαιόλαδο, 1 ματσάκι Ρίγανη, λίγο Αλάτι.
EKTEΛΕΣΗ
Πλένουμε τις φακές τις καθαρίζουμε και τις σουρώνουμε για να φύγουν τυχόν πετραδάκια. Την βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με κρύο νερό για 10 λεπτά. Βάζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν οι φακές. Στη συνέχεια τις σουρώνουμε. Τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα. Ρίχνουμε τα σκόρδα στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ματσάκι με τη ρίγανη για να αρωματιστεί το φαγητό. Αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να ρουφήξουν όλο το νερό. Έπειτα βγάζουμε τη ρίγανη και προσθέτοντας λίγο-λίγο ελαιόλαδο λιώνουμε ταυτόχρονα τις φακές και τα σκόρδα, έχοντας την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αυτό είναι το στάδιο που κάνει αυτήν την συνταγή ακαταμάχητη! Τελευταίο προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 5 τελευταία λεπτά.
ΤΙΡ:
• Η φακή γίνεται πιο άσπρη και πιο ευκολοχώνευτη όταν τη σουρώνουμε. Από την άλλη όμως χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι στο χέρι σας αν θα την σουρώσετε ή όχι. Πάντα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
• Το αλάτι στα όσπρια μπαίνει πάντα στο τέλος γιατί αλλιώς ξεφλουδίζουν
• Το νερό που θα προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού πρέπει να είναι κρύο απαλλαγμένο από άλατα και χλώριο.
300 γραμμ. Φακές Εγκλουβής, 4-5 σκελ. Σκόρδο, ½ φλιτζ. Ελαιόλαδο, 1 ματσάκι Ρίγανη, λίγο Αλάτι.
EKTEΛΕΣΗ
Πλένουμε τις φακές τις καθαρίζουμε και τις σουρώνουμε για να φύγουν τυχόν πετραδάκια. Την βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με κρύο νερό για 10 λεπτά. Βάζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν οι φακές. Στη συνέχεια τις σουρώνουμε. Τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα. Ρίχνουμε τα σκόρδα στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ματσάκι με τη ρίγανη για να αρωματιστεί το φαγητό. Αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να ρουφήξουν όλο το νερό. Έπειτα βγάζουμε τη ρίγανη και προσθέτοντας λίγο-λίγο ελαιόλαδο λιώνουμε ταυτόχρονα τις φακές και τα σκόρδα, έχοντας την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αυτό είναι το στάδιο που κάνει αυτήν την συνταγή ακαταμάχητη! Τελευταίο προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 5 τελευταία λεπτά.
ΤΙΡ:
• Η φακή γίνεται πιο άσπρη και πιο ευκολοχώνευτη όταν τη σουρώνουμε. Από την άλλη όμως χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι στο χέρι σας αν θα την σουρώσετε ή όχι. Πάντα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
• Το αλάτι στα όσπρια μπαίνει πάντα στο τέλος γιατί αλλιώς ξεφλουδίζουν
• Το νερό που θα προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού πρέπει να είναι κρύο απαλλαγμένο από άλατα και χλώριο.
Με σάλτσα ντομάτας.
Τι χρειαζόμαστε:
2 κούπες χοντρές φακές
2 κ.σ. κόκκινες φακές
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 καρότο τριμμένο
3-4 ντομάτες ώριμες σάλτσα
λίγο σέλινο προαιρετικά, 2 κ.σ. ξύδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πράσινη πιπεριά σε φέτες
Βάζω λίγο νερό στην κατσαρόλα και τις φακές για να πάρουν μια βράση. Πετώ το νερό και γεμίζω με καινούριο την κατσαρόλα. Βάζω το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο κι αφήνω να βράσουν ένα δεκάλεπτο. Στη συνέχεια ρίχνω τις κόκκινες φακές, την σάλτσα ντομάτας, την πιπεριά, αλάτι, ρίγανη και χαμηλώνω την φωτιά. Δοκιμάζω τις φακές στο δεκάλεπτο κι αν εχουν μαλακώσει αρκετά βάζω το λάδι και το ξύδι. Προσθέτω νερό αν θέλω το φαγητό σαν σούπα. Καλή όρεξη.
2 κούπες χοντρές φακές
2 κ.σ. κόκκινες φακές
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
1 καρότο τριμμένο
3-4 ντομάτες ώριμες σάλτσα
λίγο σέλινο προαιρετικά, 2 κ.σ. ξύδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πράσινη πιπεριά σε φέτες
Βάζω λίγο νερό στην κατσαρόλα και τις φακές για να πάρουν μια βράση. Πετώ το νερό και γεμίζω με καινούριο την κατσαρόλα. Βάζω το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο κι αφήνω να βράσουν ένα δεκάλεπτο. Στη συνέχεια ρίχνω τις κόκκινες φακές, την σάλτσα ντομάτας, την πιπεριά, αλάτι, ρίγανη και χαμηλώνω την φωτιά. Δοκιμάζω τις φακές στο δεκάλεπτο κι αν εχουν μαλακώσει αρκετά βάζω το λάδι και το ξύδι. Προσθέτω νερό αν θέλω το φαγητό σαν σούπα. Καλή όρεξη.
Mε Mπέικον & παρμεζάνα
Χρειαζόμαστε:
300gr φακές (υπολογίζουμε 60 με 70 γραμμάρια το άτομο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
2 με 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή χυμό ντομάτας
ρίγανη αν έχουμε κλωνάρι ακόμα καλύτερα
2 - 3 φύλλα δάφνης
λάδι, αλάτι, πιπέρι, μπέικον σε φέτες
τριμμένη παρμεζάνα
300gr φακές (υπολογίζουμε 60 με 70 γραμμάρια το άτομο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
2 με 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή χυμό ντομάτας
ρίγανη αν έχουμε κλωνάρι ακόμα καλύτερα
2 - 3 φύλλα δάφνης
λάδι, αλάτι, πιπέρι, μπέικον σε φέτες
τριμμένη παρμεζάνα
Μουτζέντρα.
Υλικά (για 4 άτομα):
3 κούπες φακές καθαρισμενες και πλυμένες
1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι
1-2 κρεμμύδια ξερά, ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βράζετε τις φακές για 20 περίπου λεπτά, αλλάζετε το νερό, και προσθέτε 3 φλιτζανάκια ζεστό νερό. Προσθέτε το ρύζι , το αλάτι (περίπου μία κουταλιά του γλυκού) και ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν μαζί για 10 περίπου λεπτά, να ψηθούν τα υλικά και να αποροφηθεί το νερό. Βάζουμε λίγες σταγόνες λεμόνι (για να μείνει λευκό το ρύζι), και κλείνουμε την κατσαρόλα με πετσέτα.
Στη συνέχεια, τηγανίζουμε σε τηγάνι με σκέπασμα τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά να γλυκάνουν. Μόλις γίνει και αυτό, προσθέτουμε τα κρεμμύδια στις φακές, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η νοστιμιά και οι θερμίδες εξαρτώνται άμεσα από την ποσότητα του λαδιού. Εγώ χρησιμοποιώ 1-2 κουταλιές τις σούπας κατά άτομο αλλά με περισσότερο λάδι η γεύση είναι ασύληπτη! Σερβίρετε τις φακές με μαύρο ψωμί, τομάτα, ελιές μαύρες Βόλου και γιαούρτι!
3 κούπες φακές καθαρισμενες και πλυμένες
1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι
1-2 κρεμμύδια ξερά, ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βράζετε τις φακές για 20 περίπου λεπτά, αλλάζετε το νερό, και προσθέτε 3 φλιτζανάκια ζεστό νερό. Προσθέτε το ρύζι , το αλάτι (περίπου μία κουταλιά του γλυκού) και ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν μαζί για 10 περίπου λεπτά, να ψηθούν τα υλικά και να αποροφηθεί το νερό. Βάζουμε λίγες σταγόνες λεμόνι (για να μείνει λευκό το ρύζι), και κλείνουμε την κατσαρόλα με πετσέτα.
Στη συνέχεια, τηγανίζουμε σε τηγάνι με σκέπασμα τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά να γλυκάνουν. Μόλις γίνει και αυτό, προσθέτουμε τα κρεμμύδια στις φακές, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η νοστιμιά και οι θερμίδες εξαρτώνται άμεσα από την ποσότητα του λαδιού. Εγώ χρησιμοποιώ 1-2 κουταλιές τις σούπας κατά άτομο αλλά με περισσότερο λάδι η γεύση είναι ασύληπτη! Σερβίρετε τις φακές με μαύρο ψωμί, τομάτα, ελιές μαύρες Βόλου και γιαούρτι!