Εγκλουβή Λευκάδας: Ένα χωριό μια ιστορία

Εγκλουβή Λευκάδας: Ένα χωριό μια ιστορία

Γυναίκες - ιέρειες της γης, η γιορτή της φακής και οι βόλτοι

φωτογράφιση: Ελεονώρα Φιώρου

Ιδιωτική Έκδοση, 2006 , 256 σελ. Τιμή € 56,05

...Πώς μπορεί να μείνει κανείς ασυγκίνητος από την έμπνευση, τις πρωτοβουλίες και ενέργειες ανθρώπων, που αγαπούν με πάθος τον τόπο τους, ζωντανεύουν μνήμες, διασώζουν παραδόσεις και συνεχίζουν με οποιοδήποτε κόστος να βγάζουν στην επιφάνεια τις βαθιές ρίζες της ιστορίας ανθρώπων και φύσης, ώστε να διαιωνίσουν το χρέος όλων μας απέναντι στον τόπο και τους ανθρώπους που τους γέννησαν!

Αναλογίζομαι πόσο φτωχός είναι ο κόσμος και πόσο τιποτένιο είναι το Έθνος, όταν αγνοούν την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους. Πώς να μείνω ασυγκίνητος μπροστά στην προσπάθεια ενός ανθρώπου που με πάθος και με έρωτα και κόστος δυσανάλογο των δυνατοτήτων του, παλεύει να φέρει στην επιφάνεια τον τόπο του, παραδίνοντας τη συνέχεια στις επερχόμενες γενεές!

Ο άνθρωπος αυτός, η Ελεονώρα Φιώρου, ποτισμένη με αδιάσπαστο πάθος συνέχειας και σοβαρή επιμέλεια, δίνει στο παρόν Λεύκωμα, ανάγλυφα το ερωτικό της πάθος για τους ανθρώπους, τη φύση και την ιστορία του μικρού, γοητευτικού, μαγευτικού, ηρωικού χωριού της Εγκλουβής.
Στις σελίδες του Λευκώματος ξετυλίγεται η ιστορία του χωριού, ο χαρακτήρας και οι ενασχολήσεις των ανθρώπων, το ψυχικό σθένος, η λεβεντιά και η υπερηφάνεια των Εγκλουβισάνων. [...] (Ξενοφών Ν. Βεργίνης, Βουλευτής Λευκάδας)

Συντελεστές
 
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Ελεονώρα Φιώρου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σάκης Μανιάτης, Θοδωρής Καλέσης, Χρήστος Κεμανετζής, Δημήτρης Μεράντζας
Μοντάζ: Αλέξιος Πέζας
Ήχος: Γιώργος Χρυσανθακόπουλος, Μάριος Ξερριζωτής
Μουσική: Άκης Δαούτης
Παραγωγός: Ελεονώρα Φιώρου
Σχετικά με τη ταινία
Οι ογδόντα κάτοικοι της Εγκλουβής, του ορεινότερου χωριού της Λευκάδας καλλιεργούν στα χωράφια τους στο οροπέδιο Βουνί υψόμετρου 1000μ, ένα βιολογικό προϊόν. Tην ξακουστή φακή Εγκλουβής, που θεωρείται η καλύτερη φακή στον κόσμο. Στο οροπέδιο Βουνί υπάρχει ο πανάρχαιος και μοναδικός στον κόσμο οικισμός των Βόλτων, που απαρτίζεται από πέτρινα κτίσματα με αλώνια. Οι Εγκλουβισάνες, φορώντας την τοπική φορεσιά τους, σπέρνουν τη φακή με τα «παγανά» και την αφήνουν να «κοιμηθεί» κάτω από το χιόνι. Την άνοιξη τη βοτανίζουν με γνώση και επιδεξιότητα από τα ζιζάνιά της Το καλοκαίρι όταν ωριμάσει, τη ξεριζώνουν με τα χέρια και την πάνε στο αλώνι. Κρατούν το σπόρο για την επόμενη χρονιά. Οι γυναίκες λιγοστεύουν…Ο οικισμός των Βόλτων καταρρέει… Το οροπέδιο πρέπει να προστατευτεί ως φύση, αρχιτεκτονική και ανθρώπινη δραστηριότητα.
 
Διανομή
Ελεονώρα Φιώρου
Σύρου 43, 11361, Αθήνα
Tel: +30 210-8239423, +30 6974 451 848
Fax: +210 88 47 722
E-mail: eleonorafiorou@gmail.com