Η Εγκλουβή είναι το ψηλότερο χωριό της Λευκάδας φημισμένο σε όλη την Ελλάδα για της εξαιρετικές φακές που παράγει. Το χωριό βρίσκεται στην κεντρική ορεινή Λευκάδα πάνω από 750 μέτρα υψόμετρο.

Χτισμένο ανάμεσα σε λοφίσκους μοιάζει εγκλωβισμένο από τα υπόλοιπα χωριά. Εκεί κατά πάσα πιθανότητα οφείλει και το όνομα του.
Ένα χωριό με παραδοσιακό χαρακτήρα πέτρινα διώροφα σπίτια μικρά σοκάκια ευγενικούς κατοίκους. Αποκλειστική τους ενασχόληση η καλλιέργεια της φακής, η κτηνοτροφία και τα αμπέλια.

Εκεί οι άνθρωποι όπως και στα υπόλοιπα χωριά της ορεινής Λευκάδας δάμασαν τη φύση για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι διατήρησαν την ίδια δοκιμασμένη φιλοσοφία για την καλλιέργεια της φακής διατηρώντας παρόλο που υπήρχαν δυσκολίες τον ίδιο παλαιό σπόρο μεταφέροντας τον με σεβασμό από γενιά σε γενιά.
Εδώ η καλλιέργεια της φακής είναι η ζωή των κατοίκων είναι η ίδια η ιστορία της Εγκλουβής.

Τα πέτρινα αλώνια στο οροπέδιο Βουνί οι ατέλειωτες ξερολιθιές, τα πηγάδια με το βρόχινο νερό οι ανεμόμυλοι, το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, του προφήτη Ηλία, οι πέτρινες κατασκευές που ονομάζονται ‘Βόλτοι’ είναι οι αποδείξεις της υπέρβασης αυτών των ανθρώπων για να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν.